Cursus Basis Chocolatier

Verdiep je in cacao en chocolade met de cursus Basis Chocolatier. Misschien werk je al een tijd met chocolade, en heb je behoefte aan gedegen theoretische kennis om zo je vaardigheden nog verder te verbeteren. Of werk je in een ijssalon en wil je zelf met chocolade aan de slag? Met deze basiscursus ga je goed van start!

Vier dagen lang dompelen we je onder in de wereld van cacao en chocolade. Je leert over de geschiedenis, de herkomst en het proces van ‘bean to bar’. Alle soorten chocolade komen aan bod: melk, wit, puur, Ruby, Gold en Next. Je gaat zelf aan de slag met tempereren en het maken van chocoladedecoraties, stukswerk en ganaches. Je leert een bonbon goed op te bouwen, met verschillende garnituren, zoals gelei en krokantjes. En hem nog mooier te maken door middel van cacaobotertechnieken. Zodat jouw eigen bonbons straks in jouw vitrine staan te shinen!

Aan het eind van de cursus presenteer je een chocoladetaart, die je zelf laag voor laag hebt opgebouwd uit diverse bereidingen op basis van cacao en chocolade. Zoals een semelcuit, ganache montée en chocolademousse. In de smaakcombinaties die voor jou het beste uit de bus kwamen tijdens de proeverij op dag drie van de cursus.
Met de cursus Basis Chocolatier is jouw kennis van cacao en chocolade niet alleen verrijkt; je kunt je pasverworven kennis ook toepassen in de praktijk.

Doel van de cursus

De kennis van en de basistechnieken in cacao en chocolade kunnen toepassen in chocoladeproducten.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die zich verder wil verdiepen in chocolade.

Duur en inhoud

De basiscursus Chocolatier omvat 4 dagen.

Inhoud

  • Dag 1: introductie, bean-to-bar, geschiedenis, tempereren, eenvoudige decoraties & stukswerk
  • Dag 2: ganaches, slagroomtruffels, truffels, mouleren & holfiguren
  • Dag 3: airbrushen, mouleren, enroberen, garnituren en vullingen, proeven van chocolade
  • Dag 4: semelcuits, chocoladevullingen

Resultaat

Na de cursus ben jij theoretisch goed onderlegd over cacao en chocolade. Je weet waaruit het bestaat, hoe het wordt gemaakt en hoe je het kunt verwerken. Je kent de eigenschappen en smaken van de diverse chocolades. Je kunt mooi afgewerkte bonbons maken met diverse vullingen. Een 100% eigengemaakte chocoladetaart? Daar draai jij je hand niet voor om.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding nodig. Wel is het belangrijk dat je kennis hebt van hygiënisch werken (HACCP).

Data, locatie en tarief

De cursus Basis Chocolatier gedurende vier weken, één dag in de week plaats. De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum, gevestigd in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Aanmelden kan op de website van onze opleider Lentiz | Cursus & Consult. De kosten voor deze cursus bedragen 1.092 euro, exclusief btw. Een examen volgt, hiervoor dien je je apart in te schrijven. De genoemde prijs is inclusief lunch.

Meer informatie en inschrijven

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar communicatie@ijscentrum.nl of vul ons contactformulier in.

Schrijf je direct in voor Basis Chocoladebereider

keyboard_arrow_up