Special Alcohol in ijs

IJs met daarin een alcoholisch drankje verwerkt klinkt natuurlijk lekker en verfrissend. Maar heel makkelijk om te bereiden is het niet. Wat maakt het verwerken van alcohol in ijs zo lastig? En hoe maak je die perfecte limoncellosorbet of dat zachte Baileys roomijsje? Hoe blijft het mooi schepbaar bij de gemiddelde vitrinetemperatuur? Je leert het in de cursus Alcohol in IJs in het IJscentrum.

Deze masterclass is ideaal voor ijsmakers die aan restaurants leveren, een exclusief concept willen neerzetten of die hun volwassen gasten eens extra willen verwennen.

Vriespuntverlagende werking van alcohol

Alcohol staat bekend om zijn behoorlijke vriespuntverlagende werking. Vergeleken met de werking van kristalsuiker in ijs, is dit factor 7,4. Dat betekent dat je om je ijs stevig te houden, je deze werking moet compenseren met andere grondstoffen.

Aangezien alcoholhoudend ijs niet lang houdbaar is (max 2 dagen in een ijsvitrine), is een ijs(dessert)je op basis van alcohol vooral geschikt voor wanneer je levert aan bijvoorbeeld restaurants. Of wanneer je een speciale signature ijscoupe op de kaart wilt zetten. Denk je alvast vooruit? Dan kun je tijdens deze cursus alvast ideeën opdoen voor de kerstdesserts en ijstaartjes.

Jouw resultaat

Je krijgt inzicht in de vriespuntverlagende werking van alcohol. En je leert hoe deze werking te compenseren in je receptuur. Je kunt zowel een receptuur opstellen voor ijs op waterbasis als voor ijs op melkbasis. Na deze training kun jij jouw signature alcoholhoudend ijsje maken!

Aanpak

Je schrijft je in voor de cursus in de ochtend of in de middag. De cursus start met een uur theorie. Wat maakt het lastig om ijs met alcohol te maken? Hoe behoud je het alcoholpercentage? Hoe voorkom je dat het ijs te zacht wordt?

Na de theorie gaan we aan de slag met ijs maken. Je hoeft geen eigen receptuur mee te nemen. Zowel aan sorbet- als aan roomijs wordt gedacht. Denk aan Limoncello, prosecco en Baileys.

Inhoud

De onderwerpen die in deze cursus aan bod komen, zijn:

  • Werking van alcohol in ijs
  • Behoud alcoholpercentage
  • Compenseren werking alcohol
  • Opstellen goede receptuur (2 stuks, sorbet en room)

Wie volgen deze cursus?

IJsbereiders die leveren aan horeca of aan evenementen (zoals bruiloften en festivals). IJsbereiders die een signature flavour willen ontwikkelen (bijvoorbeeld in een coupe).

Voorkennis

Tenminste de cursus Basis IJsbereider of relevante ervaring in het vak. Het betreft een verdiepende cursus. Twijfel je over je voorkennis? Neem dan contact op met communicatie@ijscentrum.nl.

Duur & kosten

Deze cursus neemt een dagdeel (4 uren) in beslag. De kosten voor deze cursus bedragen 168 euro (per 2024), exclusief btw. De genoemde prijs is inclusief lunch.

Datum

Bekijk de agenda voor cursusdata. Je hebt bij inschrijven de keuze tussen de ochtend (9:00-13:00 uur) en de middag (14:00-18:00 uur).

Schrijf je hier in voor de cursus Alcohol in IJs via Lentiz | Cursus & Consult

Schrijf je direct in voor Drageren en grab&go chocolade

 

keyboard_arrow_up