
- Vakdocent
- SVH Meesterijsbereider
- Werkzaam bij IJssalon van der Poel in Hengelo
- Bert Waninge is sinds 2016 docent aan het IJscentrum. Hij geeft iedere basiscursus IJsbereiden één dag les. De docenten wisselen de vaste cursusonderdelen onderling af.
‘Het onderwijs is onderzoekstechnisch ingesteld, waardoor je leert spelen met recepturen’
ERVARING
- Opleiding banketbakker
- Banketbakker, patissier en chocolatier bij Maison Gustaf in Hengelo (1989-2002)
- Groeide bij IJssalon Van der Poel door tot hoofd productie (2002 – heden)
- Volgde de cursus IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider
- Slaagde in 2015 voor de Meesterproef
- Sleepte samen met zijn team titels binnen als IJssalon van het Jaar (2004 en 2010) en de Gouden IJscreatie (2010)
SAMEN KOM JE VERDER
Bert wil de nieuwe generatie ijsbereiders inspireren en motiveren voor het mooie vak van ambachtelijk ijsbereiden. Samen sparren en discussiëren over ijs – en al het andere wat je kunt eten. Bert kan er uren mee vullen. ‘Ik heb een passie voor kennisoverdracht en vind het erg leuk dat ik de kans krijg om les te geven aan het IJscentrum. Als ambachtelijk ijsbereider kan ik de theorie goed ondersteunen met voorbeelden uit de praktijk. Bij Van der Poel maken we zoveel mogelijk zelf; van de mix van variegato’s tot de ganache voor het ijs. Ik vind het ook mooi om feedback terug te krijgen van cursisten. Daardoor kijk ik ook verder dan wat er gebeurt binnen de muren van onze eigen ijssalon. Door de diverse instroom van cursisten leer ik anders naar het vak te kijken.’
BELANGRIJK PODIUM
Het IJscentrum mag wat Bert betreft een nog belangrijker podium krijgen als kenniscentrum van de branche. ‘Het vormt echt een vraagbaak voor de sector. Doordat er verschillende ijsbereiders lesgeven, krijg je ook een inkijkje in verschillende bedrijven.’
Nog een pluspunt vindt Bert dat het onderwijs onderzoektechnisch is ingesteld. ‘We geven je geen kant-en-klare recepten, maar leren je juist te spelen met bereidingswijzen. Je leert de basis, om daar vervolgens zelf mee te stoeien. Zo leer je veel beter welke invloeden grondstoffen hebben op het ijs. Als er iets verkeerd gaat, waar ligt dat dan aan? Ik vind het leuk om mensen hierin te begeleiden en vervolgens het resultaat te zien.’