Hidde de Brabander

  • Manager IJscentrum en vakdocent
  • Meester Patissier
  • Eigenaar van patisserielabel Dreams of Magnolia
‘Kennis overdragen op de volgende generatie is het mooiste wat je kunt doen als mens’

ERVARING

  • Startte op zijn 14e als banketbakker
  • Werkte voor gerenommeerde patisseriezaken als Huize van Wely in Noordwijk en Patisserie de Rouw in Vught
  • Volgde in 2004 en 2005 de opleidingen IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider aan het IJscentrum in Wageningen
  • Stond als chef-patissier in de keuken van onder andere Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort, Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle
  • Sinds 2010 ondernemer van zijn eigen patisserielabel Dreams of Magnolia
  • Gastdocent op scholen in Nederland en België
  • Voorzitter van de Vereniging Gouden Gard
  • Columnist voor (vak)magazines
  • Schrijver van de boeken Een gebakje voor opa, Patisserie, De Brabander Bakt en Chocolaterie
  • Sinds 2011 regelmatig te zien in tv-programma’s als Bake My Day (presentator), Masterchef en Hollandse Bakkers. Ook jureerde hij in De Chocolade Show. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen tv-programma De Brabander bakt op 24Kitchen en is hij zoete chef in Koffietijd.

OP DE MOLECUUL NAUWKEURIG

Hidde wil cursisten graag anders laten kijken naar het vak ijsbereiden. ‘IJsbereiden kan heel simpel zijn of op de molecuul nauwkeurig. Een echte vakman kiest voor dat laatste. Wat is ijs nu eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Ik wil mensen laten begrijpen wat er met grondstoffen gebeurt als je het in de ijsmachine stopt. Die basiskennis wordt vaak overgeslagen. IJs maken is veel meer dan zorgen voor mooie plaatjes op Instagram, zoals ik vaak zie bij leerlingen op de ROC’s waar ik lesgeef. IJs is overal te koop, waarom zouden ze bij jou 1 à 2 euro per bol betalen? Dan moet je je écht onderscheiden. Niet alleen met een mooi plaatje, maar juist ook met smaken en texturen. Een goede ijsbereider snapt dat.’

Als beoogd opvolger van Jacques Vos is Hidde nauw betrokken bij alle activiteiten aan het IJscentrum en zet hij zich in voor het doorontwikkelen van het cursusaanbod. Zo worden de trainingen verder toegespitst op de verschillende doelgroepen, zoals banketbakkers, horeca en thuisbakkers.

Met zijn ervaring als Meester Patissier hoopt Hidde startende en gevorderde ijsbereiders een mooie kijk in de fijne wereld van ijsbereiden te geven. Kennisoverdracht vormt de rode draad in zijn leven. Of hij nu een boek schrijft, bij Koffietijd een taart bakt, een demo geeft op een vakbeurs of lesgeeft aan het IJscentrum. ‘Kennis overdragen op de volgende generatie betekent voor mij het mooiste wat je kunt doen als mens. Door kennis door te geven, kunnen wij als mens groeien. ‘Van leerling tot meester’ is voor mij het ultieme doel. Kennis doorgeven klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je moet het wel doen.’

keyboard_arrow_up