Wil jij leren hoe je echt ambachtelijk ijs maakt en jezelf onderscheiden door het draaien van eigen ijsrecepturen? De cursus IJsbereider van het IJscentrum is met name gericht op de praktijksituatie van het ambachtelijk ijsbedrijf. Tijdens de theorie wordt de basis gelegd van de grondstoffenkennis en receptuur berekenen. Ook samenwerking is een belangrijk aspect. Daarom wordt tijdens de praktijk voor een groot deel in teams gewerkt en geëvalueerd.

 

Doel

Aan het eind van deze cursus kunnen de cursisten met verschillende typen machines werken en zelfstandig ijs maken. Daarnaast hebben ze basiskennis van grondstoffen, receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur. Tevens hebben zij een ondergrond om het ijs op de juiste wijze te presenteren.

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden wil leren.

 

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding vereist. Enige affiniteit met voedselbereiding is gewenst.

 

Duur

De cursus wordt aangeboden in zes dagen, verdeeld over zes (meestal aaneengesloten) weken.

 

Inhoud van de cursus

De cursus is thematisch opgebouwd. Elke dag heeft een eigen thema en wordt verzorgd door een specialist op dit gebied.

  • Dag 1 – Het proces van ijsbereiden, kennismaken met de apparatuur en de hygiëne-eisen volgens de hygiënecode
  • Dag 2 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende melkproducten
  • Dag 3 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende suikers
  • Dag 4 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende bindmiddelen. Thuisopdracht:  vruchtenijs receptuur berekenen
  • Dag 5 – Proefondervindelijk vruchtenijs bereiden. Evaluatie van het vruchtenijs dat wordt gedraaid naar eigen recept. Thuisopdracht: roomijsrecept berekenen
  • Dag 6 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende percentages droge stof.

Het verwerken van variegato’s. Evaluatie van het roomijs dat wordt  gedraaid naar eigen recept

 

Waar en wanneer

De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum, gevestigd in Rijn IJssel-Vakschool te Wageningen is. Cursusdata staan vermeld op het cursus overzicht.

 

Prijs van de cursus

Deze zesdaagse cursus kost €885,00 inclusief cursusmateriaal en grondstoffen. Na het volgen van deze cursus kunt u deelnemen aan het examen IJsbereider.

*Het examengeld is niet opgenomen in de prijs van de cursus.

 

Meer informatie en inschrijven

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar ijscentrum@rijnijssel.nl of bel 026-3129623. Wil je je inschrijven voor deelname? Vul dan het inschrijf formulier in en stuur deze naar ijscentrum@rijnijssel.nl of naar Marijkeweg 20 – 6709 PG – Wageningen.