Cursus Basis IJsbereider – Weektraining

Opeens weet je het: je wordt ijsbereider! Wil jij leren hoe je echt ambachtelijk ijs maakt? Wil je jezelf onderscheiden door te werken met eigen ijsrecepturen? De cursus IJsbereider van het IJscentrum is met name gericht op de praktijksituatie van het ambachtelijk ijsbedrijf.

Tijdens de theorie wordt de basis gelegd van de grondstoffenkennis, receptuur berekenen en de wet- en regelgeving rondom de bereiding en verwerking van ambachtelijk ijs. Daarnaast is samenwerking een belangrijk aspect. Daarom wordt tijdens de praktijk voor een groot deel in teams gewerkt.

Doel

Aan het eind van deze cursus kun jij met verschillende typen machines werken en zelfstandig ijs maken. Daarnaast heb je de basiskennis van grondstoffen, receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur onder de knie. Ook presentatie is een belangrijk aspect tijdens deze cursus.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden wil leren. Zo kun je bijvoorbeeld jouw bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden met de verkoop van ambachtelijk ijs. Of je hebt als ijssalonondernemer een talent in dienst die je deze opleiding wilt laten doen. Of je komt uit een geheel andere sector en waagt de stap naar de ambachtelijke ijsbereiding.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding vereist. Wel is enige affiniteit met voedselbereiding gewenst. Kortom: wees welkom, ook zonder ervaring!

Duur

De cursus wordt aangeboden in vijf dagen. Na één week heb jij alle basiskennis voor ambachtelijk ijsbereiden in huis. Je kunt er ook voor kiezen om de reguliere cursus IJsbereider te doen. Waarbij je in vijf lesdagen, verdeeld over vijf weken dezelfde cursus volgt.

Inhoud van de cursus

De cursus is thematisch opgebouwd. Elke dag heeft een eigen thema en wordt verzorgd door een vakspecialist.

  • Dag 1    Het proces van ijsbereiden, kennismaken met de apparatuur en de hygiëne-eisen volgens de hygiënecode
  • Dag 2    Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende melkproducten. Wet- en regelgeving in de dagelijkse praktijk.
  • Dag 3    Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende suikers en bindmiddelen
  • Dag 4    Proefondervindelijk vruchtenijs bereiden. Er wordt gewerkt met vers fruit, diepvries fruit en purees. Je berekent de juiste balans van een sorbetrecept en ontwikkelt je eigen roomijsrecept.
  • Dag 5    Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende percentages droge stof. Het verwerken van variegati. Evaluatie van het roomijs dat wordt gedraaid naar eigen recept.

Waar & wanneer

De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum, gevestigd in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Bekijk de actuele data in onze agenda. Direct inschrijven kan op de website van onze opleider Lentiz | Cursus & Consult.

Tarief

Deze vijfdaagse cursus kost 1.286,25 euro* exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en grondstoffen. Ook is de lunch en koffie/thee inbegrepen. Na het volgen van deze cursus kun je deelnemen aan het examen IJsbereider.

*Tarief per 2024. Het examengeld is niet opgenomen in de prijs van de cursus.

Meer informatie en inschrijven

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar communicatie@ijscentrum.nl of vul ons contactformulier in.

Klik hier om je in te schrijven voor de cursus IJsbereider

Deze cursus volgen?

Examen doen? Bekijk hier de examendata

keyboard_arrow_up