IJsbereider

Wil jij leren hoe je echt ambachtelijk ijs maakt? Wil je jezelf onderscheiden door het draaien van eigen ijsrecepturen? De cursus IJsbereider van het IJscentrum is met name gericht op de praktijksituatie van het ambachtelijk ijsbedrijf. Tijdens de theorie wordt de basis gelegd van de grondstoffenkennis en receptuur berekenen. Ook samenwerking is een belangrijk aspect. Daarom wordt tijdens de praktijk voor een groot deel in teams gewerkt.

Doel

Aan het eind van deze cursus kun jij met verschillende typen machines werken en zelfstandig ijs maken. Daarnaast heb je de basiskennis van grondstoffen, receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur onder de knie. Ook presentatie is een belangrijk aspect tijdens deze cursus.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden wil leren. Zo kun je bijvoorbeeld jouw bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden met de verkoop van ambachtelijk ijs. Of je hebt als ijssalonondernemer een talent in dienst die je deze opleiding wilt laten doen. Of je komt uit een geheel andere sector en waagt de stap naar de ambachtelijke ijsbereiding.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding vereist. Wel is enige affiniteit met voedselbereiding gewenst.

Duur

De cursus wordt aangeboden in zes dagen, verdeeld over zes (meestal aaneengesloten) weken. Je kunt er ook voor kiezen om de weekcursus te volgen.

Inhoud van de cursus

De cursus is thematisch opgebouwd. Elke dag heeft een eigen thema en wordt verzorgd door een specialist op dit gebied.

  • Dag 1 – Het proces van ijsbereiden, kennismaken met de apparatuur en de hygiëne-eisen volgens de hygiënecode
  • Dag 2 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende melkproducten Wet- en regelgeving in de dagelijkse praktijk
  • Dag 3 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende suikers
  • Dag 4 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende bindmiddelen. Thuisopdracht:  vruchtenijs receptuur berekenen
  • Dag 5 – Proefondervindelijk vruchtenijs bereiden. Evaluatie van het vruchtenijs dat wordt gedraaid naar eigen recept. Thuisopdracht: roomijsrecept berekenen
  • Dag 6 – Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende percentages droge stof. Het verwerken van variegato’s. Evaluatie van het roomijs dat wordt gedraaid naar eigen recept
Waar & wanneer

De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum, gevestigd in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Bekijk hier de actuele data.

Prijs van de cursus

Deze zesdaagse cursus kost 1.095 euro exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en grondstoffen. Na het volgen van deze cursus kun je deelnemen aan het examen IJsbereider.

*Het examengeld is niet opgenomen in de prijs van de cursus.

Meer informatie en inschrijven

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar secretariaat@ijscentrum.nl of vul ons contactformulier in.

Direct inschrijven kan natuurlijk ook. De volgende cursus IJsbereider start op 17 maart. De weektraining IJsbereider start op 20 april.

Klik hier om je in te schrijven voor de cursus IJsbereider

Deze cursus volgen?

Examen doen? Bekijk hier de examendata

Menu