Marcel Vermeulen

  • Vakdocent
  • Eigenaar van De IJsMeulen in Voorhout
  • Marcel Vermeulen is sinds september 2021 docent basiscursus IJsbereider aan het IJscentrum.
'De cursisten komen binnen met elk hun eigen verhaal. Dat geeft een leuke dynamiek'

ERVARING

  • Is sinds 2019 trots eigenaar van De IJsMeulen in Voorhout. Een speciaalzaak voor ambachtelijk ijs, chocolade, diverse koffies en thee.
  • Is afgestudeerd aan de hogeschool van Amsterdam, in Management, Economie en Recht.
  • Heeft ruim 20 jaar bij Topa Verpakkingen gewerkt. Samen met een enthousiaste groep mensen maakte hij er de divisie temperatuurgevoelige verpakkingen groot.

EEN NIEUWE PASSIE

“Naast mijn dagelijks werk heb ik altijd veel passie gehad voor koken en daar ook vele cursussen en workshops voor gedaan. Verder ben ik bedreven in barbecuen en dan met name slow cooking. Een nieuwe passie diende zich aan toen ik in aanraking kwam met ijs. Na verschillende cursussen en opleidingen kwam er een ijssalon in Voorhout op mijn pad. Van het een kwam het ander, na nog een paar cursussen en hulp van Bas van Haaren was de IJsMeulen geboren.”

VISIE

“Mijn affiniteit met het zelf maken en ontwikkelen van producten is bepalend voor hoe ik ijs maak. Vanuit de basis, met rauwe melk van de boerderij en vers fruit van de teler of fruitstal. Dit vind ik belangrijk en hier sta ik voor. Tijdens de cursus IJsbereider kun je deze visie op ijsmaken dus van mij verwachten.”

DYNAMIEK

“Ik probeer bij mijn lessen altijd te kijken naar de groep die de cursus volgt. Iedereen heeft z’n eigen verhaal. De een werkt al jaren in een ijssalon en volgt de cursus om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld hoe je een receptuur maakt. Een ander komt uit nieuwsgierigheid of vanwege hobby de cursus volgen. Dit geeft een erg leuke dynamiek. Wel probeer ik de structuur van de cursus vast te houden en waar nodig cursisten individueel extra begeleiding te bieden. De deelnemers krijgen in korte tijd heel veel informatie en tools aangereikt. Enige houvast is dan wel wenselijk.”

“Ik denk dat het IJscentrum zich steeds verder specialiseert en ontwikkelt als internationaal, toonaangevend kennisinstituut omtrent ijs en chocolade. Met de mensen die nu bij IJscentrum betrokken zijn gaat dat zeker lukken. We staan niet stil – nee: we ontwikkelen door!”

keyboard_arrow_up