Weer een SVH Meesterijsbereider geslaagd aan het IJscentrum: Bas van Haaren

folder_openNieuws

Yes! Voor de derde keer in 1 jaar is een SVH Meesterexamen afgelegd in het IJscentrum. Na Nils Hendrikse en Hidde de Brabander in 2021, slaagde onze docent Bas van Haaren na twee intensieve dagen op 31 mei voor zijn meesterproef. Daarmee is hij Nederlands 35e SVH Meesterijsbereider.

De Vier Seizoenen

Bas koos voor zijn meesterproef voor het thema de Vier Seizoenen, waarbij hij de presentaties en smaken van zijn creaties bij één van de vier seizoenen liet passen. Hij maakte bijvoorbeeld een iglo voor het seizoen winter, met daarin winterse smaken zoals een mousse van Pedro Ximénez, ijs van mascarpone met sinaasappel en compote met vijgen en winterse kruiden. Voor de herfst maakte hij een taart in de vorm van een paddenstoel: een truffel zoals je die in het bos tegenkomt, met ijs van melkchocolade met truffel, mango en passievrucht.

Vanwege de coronacrisis duurden de voorbereidingen op de meesterproef bijna twee jaar, vertelt Bas, maar vooral sinds afgelopen januari is hij intensief bezig geweest met wat hij zou gaan maken en hoeveel daarbij kwam kijken. Hij maakte voor zijn proef dertien creaties en presenteerde deze op een showtafel, die ook meewoog in de beoordeling. Uiteindelijk was de jury zeer te spreken over zijn structuren en smaakcombinaties.

vlnr: Pim Otten, Bas van Haaren en Marloes Vink

Kennis delen

Bas wil zijn Meestertitel graag inzetten voor het ambacht van de ijsmakers. Het delen van kennis is voor hem een belangrijke meerwaarde van de titel. “Ik werk veel in het buitenland voor mijn werk als ijsconsultant, dus ik hoop dat ik de ervaring die ik daar opdoe kan meenemen en delen met andere meesters.”

Het is een feestelijke week voor Bas, want op 3 juni verschijnt zijn eerste boek -12°C Gelato, dat hij samen met SVH Meesterijsbereider Nils Hendrikse schreef. Met het boek bieden zij hun ervaring met techniek, recepten en de mooiste desserts aan professionele ijsbereiders.

Bas werkt sinds zijn 17e in de ijsbranche. Hij is instructeur/demonstrateur ijsbereider bij onder andere het IJscentrum in Vlaardingen en de Carpigiani Gelato University in Bologna (Italië).

Meesterproef

De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito, Haarlem), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Samen met Marloes Vink (De IJsMeulen in Voorhout) en Pim Otten (Carpigiani Ambachtelijk Benelux), het Meesterlijke team dat speciaal voor deze Meesterproef was samengesteld, heeft Bas de commissie laten zien en overtuigd van wat hij kan.

Tags: bas van haaren, svh meesterijsbereider

Related Posts

keyboard_arrow_up