Dubbel feest: inauguratie van 2 SVH Meesterijsbereiders PLUS boekpresentatie -12°C Gelato

folder_openGeen categorie, Nieuws

De week begon met een feestje in Vlaardingen. Op maandag 4 juli werden namelijk de nieuwe SVH Meesterijsbereiders Nils Hendrikse en Bas van Haaren geïnaugureerd. Lovende woorden van diverse sprekers, de officiële toetreding tot het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en een toast met champagne volgde. Na deze feestelijke aangelegenheid in de Try&Taste-ruimte van de Food Innovation Academy ging het gezelschap door naar boven, om in het IJscentrum getuige te zijn van de boekpresentatie van -12°C Gelato. De meest recente ijsbijbel, van de hand (en uit de creatieve geesten) van de twee nieuwbakken SVH Meesterijsbereiders. Een verslag in beeld.

Als projectcoördinator en gastheer van de Food Innovation Academy trapte Hilco Wagenaar de bijeenkomst af. De Try&Taste-ruimte van de FIA is onderdeel van ‘FIA fase 1’, dat op 20 juni officieel werd geopend.

Vakmensen aan het woord

Namens de Commissie SVH Meesterproef vertelde Mark van Gaal over zijn ervaringen met de beide heren. Zowel bij de SVH Meesterproef van Nils Hendrikse als van Bas van Haaren was hij aanwezig. Over Nils zegt hij: “Nils is licht rebels. Zijn uitgesproken mening steekt hij niet onder stoelen of banken. Wat hij zegt, nodigt uit tot nadenken. Tijdens zijn examen zijn we verpletterd door zijn skills. De voor de hand liggende, maar toch heel verrassende smaakcombinaties van fruit en chocolade zijn uitmuntend. Nils heeft oog voor detail en maakt een perfecte glaçage. Ik mocht hem vertellen dat hij geslaagd was voor de SVH meesterproef. De ontlading die volgde, was ongekend. We kunnen het allemaal nog eens nakijken op YouTube.” Over Bas zegt Mark het volgende: “We hadden nog nooit een proef afgenomen met een kandidaat die zó rustig en gedisciplineerd is. Bas heeft een zeer indrukwekkende grondstoffenkennis. Zijn structuren in ijs, tijdens de proef, waren ongekend. Een perfecte mix van grondstoffen. Bas weet de geschiedenis van ijs te combineren met moderne kennis. Een ware meester.”

Zowel Bas als Nils werden voor de proef onderworpen aan een “bijna onmogelijke” opdracht. “Bij de SVH Meesterproef gaat het erom dat we de kandidaten uit hun comfortzone halen. Dat bleek voor Bas nog een lastige klus: hoe ver reikt die comfortzone eigenlijk?”

Hidde de Brabander, die binnenkort geïnaugureerd wordt als Nederlands 34e SVH Meesterijsbereider, mocht Nils Hendrikse toespreken. Hij roemt de eigenwijsheid (of ‘eigen wijsheid’) van Nils. “De hashtag #keeppushing komt regelmatig voorbij op Nils’ socials. Het pad dat je volgt is je eigen pad, en dat is meesterlijk.” Vervolgens deed Hidde de versierselen om bij de Leidse ijsmaker.

Jacques Vos, oud-manager van IJscentrum, haalde zijn herinneringen op over Bas. “We ontmoetten elkaar op de Sigep in Italië. Het was direct duidelijk. Bas doet z’n ding en weet wat hij wil. Hij is de rust zelve én kan goed uitleggen waarom hij doet wat hij doet. Een ideale aanwinst voor IJscentrum.” Mooie woorden van een vakdocent, aan een vakdocent.

Nieuwe Gildeleden

Tot slot nam Luc Blok als voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders van de gelegenheid gebruik om de beide heren officieel te verwelkomen als Gildeleden. Een gedragscode werd ondertekend en het befaamde schildje voor aan de gevel werd overhandigd. Als lid van dit meesterlijke gilde zet je je in als ambassadeur voor het ambacht. Ook sluit je je officieel aan bij de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum. En geniet je van de geneugten die dit lidmaatschap met zich meebrengt. Zoals inspirerende bijeenkomsten en gezamenlijke deelname aan internationale wedstrijden.

Vlnr: Caroline Kooij, Mark van Gaal, Arco Kruik, Luc Blok, Bas van Haaren, Nils Hendrikse, Hidde de Brabander, Walter Goemans, Rob van der Maas, Jacqueline Hilders

NIEUW BOEK: -12°C GELATO

Nils en Bas hielden aansluitend hun boekpresentatie in het IJscentrum. Het vakboek -12°C Gelato is een boek dat niet in de ijssalon mag ontbreken. Het bevat diepgaande theorie over compositie, receptuurberekening, suikerreductie en vegan ijs. En is vakkundig aangevuld met 22 prachtige recepten waar de ijsmaker zijn eigen draai aan kan geven. “Dit is hoe wij ijs maken en hoe wíj een dessert zouden presenteren”, vertellen de vakmannen. “Maar het is aan de lezer om eruit te halen wat hij kan gebruiken, om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Het is een boek waarop je kunt terugvallen als je er bijvoorbeeld even niet uitkomt met je chocoladeijs. Of voor als je denkt: hoe zat het ook alweer met de schepbaarheid? En het biedt inspiratie voor ijsmakers, chefs en andere foodprofessionals.” Wereldwijd, want het boek is Engelstalig uitgegeven.

Na de korte presentatie konden de gasten proeven van 3 gerechtjes uit het boek.

In de herfsteditie van vakblad IJs! een interview én een van de recepten uit -12°C Gelato!

Bestel hier het boek -12°C Gelato: Website Nils Hendrikse / Website Bas van Haaren

 

Tags: -12 gelato, bas van haaren, ijsboek, nils hendrikse, svh meesterijsbereider

Related Posts

keyboard_arrow_up